Op Lesbos

22-12-2017:

vandaag weer een korte update. Ik ben best moe en ga zo slapen om morgen om 06:30 (voor jullie 05:30) weg te gaan. We moeten voor de laatste keer sinasappels halen bij kamp Moira waar wij vannochtend niet heen konden omdat alles was afgezet.

Vandaag mocht ik mooie dingen doen als baby-slaapzakken uitdelen en yoga met de vrouwen. Er was een  jonge vrouw die goed Yoga kon, zij ging spontaan de les geven terwijl ze voor haar twee kinderen zorgde. Peuter at banaan en baby werdt in een sjaal gebonden en gebuideld op de benen. We deden niet alleen yoga bewegingen met onszelf maar ook met elkaar; handen vast, voeten tegen elkaar en cirkels maken met de heupen. Ook kregen we een geurtje op de handen om aan te ruiken. Inmiddels had een van ons geleerd hoe ze de baby kon buidelen, de rondjes die ik eerder met hem liep waren niet meer goed genoeg toen hij wou slapen. Het was echt heel bijzonder en mooi moment!

De dame die de yoga gaf was 21 en is met een baby van vier maanden en peuter uit de buurt van Damascus gevlucht. Ik hoorde vandaag ook ‘waar wij wij wonen zijn vliegtuigen met bommen’. Wij kunnen ons dat niet voorstellen.

Je kunt Because We Carry en team 114 nog steeds steunen. Het plan is o.a. een warme plek op Moira te bouwen waar de mensen in tenten slapen. F.Y.I. Ik sliep vanacht in een huis onder vier dekens en werd wakker van de kou. Jouw donatie is super welkom:

https://tikkie.me/pay/54kep0icdoqv38c12p5u

https://tikkie.me/pay/bnsui3rp5kp8lqiqjqpl

https://tikkie.me/pay/a8r9bmsuepdtpvaem9qi

Slaap lekker! Morgen weer yoga 😀

Love from Lesbos! 

Overmaken:

NL47 INGB 0008 6215 04 onder vermelding van Because we Carry,
t.n.v. Gerjanne van Gink.
Ik zorg ervoor dat het geld op de juiste plek terecht komt.

Of koop een van de laatste kaarten op Het Hof van Cartesius of bij Bootcampbox Buitengewoonfit.

19-12-2017:

Op Lesbos.

Sinds gisteren is het zover. Om 5 uur ging de wekker na een nacht waarin ik bibberend en zwetend wakker werd van de keelpijn. Halverwege de nacht sloeg ik een fles Tijm siroop achterover en vertelde mijzelf dat ik hoe dan ook zal gaan.

In alle vroegte bracht mijn lief mij naar de airpoort en zwaaide mij uit, zodat ik de zenuwe wat vergat. Goed optijd wachte ik met een cappuccino op de vlucht. Zo optijd als ik daar was, zo laat was ik op Thessloniki, waar de gate ineens veranderde en er final call stond. Oepsie! Rond 16:30 arriveerde ik bij ons teamhuis, gebracht door een vriendelijke taxi chauffeur die wel een paar keer vrieg of ik hier wel moest zijn.

Na een onrustige nacht (beetje ziek) was vandaag mijn start. Om 07:00 reden we weg. In de ochtend deelde we ontbijt uit in je eigen wijk. Ik heb deze week wijk 5, een grote en modderige wijk. De mannen die hielpen zijn erg aardig en lieten niet toe dat ik zelf wat tilde. De kinderen willen je aandacht en regelmatig plakt er een aan been of aan elke been één. Na het ontbijt deelde wij welkomspakketten uit, een thermosfles, borden, bestek en luizenkam. De thermosfles is iets waar mensen erg blij mee zijn.

Mijn mooiste ervaring was toen ik tijdens de sewing circle nieuwe vrouwen ging vertellen dat ze een bolletje wol en breinaalden konden halen in de Yurt. Ik kwam kangs bij een familie uit Syrië, waar ik moest gaan zitten en een plaatbrood kreeg. De dame had zelf iets gehaakt van touw. Haar man deed voor dat het een netje was waar je je rug mee kan wassen. Haar zoon pakte een tasje binnen waar een heel mooi haaknaaldje uit kwam. Ze had deze zelf gemaakt van een takje uit de olijfboom voor hun isobox. Zo gaaf om die inventiviteit te zien. Of zoals iemand zei ‘mensen zijn zo veerkrachtig’.

Het was een bijzondere dag! De sfeer is goed, maar spullen zijn hard nodig. Denk aan kinderwagens, borden, bestek, kleding, kinderslaapzakjes en elke dag ontbijt voor meer dan 1000 mensen.

Doneren kan nog steeds via Tikkie:

https://tikkie.me/pay/54kep0icdoqv38c12p5u

Overmaken:

NL47 INGB 0008 6215 04 onder vermelding van Because we Carry,
t.n.v. Gerjanne van Gink.
Ik zorg ervoor dat het geld op de juiste plek terecht komt.

Of koop een van de laatste kaarten op Het Hof van Cartesius of bij Bootcampbox Buitengewoonfit.

Weltrusten! Morgen om 06:30 gaan we weer naar Kara Tepe!

Kalí nýchta

Gerjanne

Just arrived

Zonsopgang 

 

14-12-2017:

Tijd voor een update! Wat is de tijd snel gegaan, en wat gebeurde er mooie dingen. De giften blijven maar binnenkomen. Af en toe krijg ik zelfs een gift van een vreemde met het adres in de mededelingen regel. Mijn bureau veranderd dan in een postordebedrijf waarbij ik kleine pakketjes met kaarten verstuur. Zoveel kerstkaarten heb ik nog nooit verstuurd! 😉

Goed nieuws!!! We hebben de €1000 gehaald, de teller staat nu op €1120! 🎉💖🦄🌈🕺🏻🌟🧚‍♀️💫 Bedankt allemaal voor jullie donaties.

Mocht je nog kerstkaarten nodig hebben om naar je oma, verre liefde of moeder te versturen wees er snel bij! We hebben nog een paar setjes.

Nog een paar nachtjes slapen en dan vertrek ik. Maandag sluit ik aan bij mijn team. De backpack is al bijna gepakt met mijn spullen en sokken voor de kinderen daar.

Koop je kaarten bij Het Hof van Cartesius, bootcampbox BuitenGewoonFit of dit weekeind op kerstmarkt Heilige Boontjes in Hardewijk. Betaal contant, maak het geld over of vraag om een Tikkie!

Sokken voor de kinderen op Lesbos.

Liefs Gerjanne

#becausewecarry #team114 #nietlullenmaarpoetsen

 

21-11-2017:

Lieve mensen,

onverwachts ga ik van 18 t/m 24 december een lang verwachte wens van mijzelf waar maken. Deze week mag ik team van Because We Carry op Lesbos versterken. Lesbos het eiland waar zoveel boten met vluchtelingen aankomen. Ouderen, jongeren, gezinnen met kleine kinderen en soms baby’s komen na een onzekere boottocht aan op dit eiland. Gesloopt na de lange tocht hopen zij op een veilig plek.

Op Lesbos verblijven deze mensen in kamp Moira of kamp Kara Tepe in afwachting of ze verder mogen of terug worden gestuurd naar Turkije.
Kamp Moira van de Griekse overheid is afgesloten. Veel NGO’s mogen daar geen werk doen en Artsen zonder Grenzen trok zich daar in maart 2016 terug nadat de migratiedeal tussen de EU en Turkije van dat opvangcentrum een gesloten uitwijscentrum maakte, zonder dat de bijbehorende hulpverlening werd opgezet. Het is verboden daar te filmen toch bracht de NOS afgelopen jaar beelden naar buiten die lieten zien dat de omstandigheden daar erbarmelijk zijn: https://nos.nl/artikel/2192961-verboden-rondleiding-in-vluchtelingenkamp-moria-het-is-een-bende.html
 
Wat ga ik daar doen?
Deze week werk ik op kamp Kara Tepe waar rond de duizend mensen leven. Met het weekteam van Because We Carry en de vaste staf gaan wij elke ochtend ontbijt voorbereiden en uitdelen aan de mensen in het kamp, zodat zij hun dag in elk geval goed kunnen beginnen! De rest van de dag doen we activiteiten als laugh&learn met de allerkleinste, barbershop voor jongens en mannen, relaxt time en beauty voor meisjes en vrouwen en sport voor tieners. 
 
In 2015 begon Because We Carry toen drie vriendinnen besloten naar Lesbos te gaan om draagdoeken te doneren aan moeders met kleine kinderen op de vlucht. Eenmaal aangekomen bleek er meer hulp nodig te zijn. De afgelopen jaren is Because We Carry uitgegroeid tot een organisatie die naast de activiteiten en het ontbijt het voor elkaar kreeg ontzettend veel buggy’s, schoenen, winterjassen en andere spullen in te zamelen en te vervoeren naar Lesbos. Zie deze film: https://www.facebook.com/Becausewecarry/videos/686333768231900/
 
Donatie’s:
Voor deze missie moet ik €1000 aan donaties ophalen. Dit geld gebruiken wij om de mensen te voorzien van ontbijt, de activiteiten te doen en het vervoer van en naar ons team huis. Ik wil vragen of je wat wilt doneren voor Because we Carry, en mee te helpen aan een safe place voor de vluchtelingen op Lesbos. Alle beetje helpen! Je kan het overmaken op:
 
NL47 INGB 0008 6215 04 onder vermelding van Because we Carry,
t.n.v. Gerjanne van Gink.
Ik zorg ervoor dat het geld op de juiste plek terecht komt.
 
 
 
Wat kun je nog meer doen?

#becausewecarry #nietlullenmaarpoetsen #durftevragen

Alvast heel erg bedankt en een warme december maand gewenst! 
 
Groetjes Gerjanne